Новини

Начало / Новини / Готови ли сте за REACH 2018? 1 000 дни до крайния ...

Готови ли сте за REACH 2018? 1 000 дни до крайния срок

03.09.2015г.

Готови ли сте за REACH 2018? 1 000 дни до крайния срок

Ако произвеждате химични вещества или ги внасяте от държави извън ЕС в количество над един тон годишно, е възможно да имате задължения за регистрация съгласно REACH. Освен това, ако произвеждате или внасяте продукт (смес, изделие), той може да съдържа вещества, които трябва да бъдат регистрирани поотделно.

 

Ако имате предварително регистрирани вещества, които произвеждате или внасяте от държави извън ЕС в количество над един тон, но не повече от 100 тона годишно, и още не сте ги регистрирали, трябда да ги регистрирате по REACH най-късно до 31 май 2018 г.

 

Ако още не сте регистрирали веществото си предварително, можете да извършите забавена предварителна регистрация не по-късно от 31 май 2017 г.

 

Европейската агенция по химикалите (ECHA) е публикувала помощни материали и въвеждащ наръчник, чиято цел е да помогне на фирмите, които все още не са запознати с Европейското законодателство в областта на химикалите, да разберат задълженията си.

 

Страниците предлагат достъпна информация за производители, вносители, дистрибутори и ползватели на химикали. Предлага се и информация за фирми, ползващи биоциди или търгуващи с опасни химикали.

 

Наръчникът е особено полезен за малки и средни предприятия. Той дава цялостна представа за законодателството на ЕС в областта на химикалите, как да го разберем и спазим.

Наръчникът „Безопасност на химикалите във Вашия бизнес - Въведение за МСП“ е наличен на 23 езика и е достъпен ТУК.

Българската версия на наръчника може да бъде разгледана и свалена ТУК.

http://echa.europa.eu/